00.  'Maak elke dag tot een feest'2

Pionier, rondleidster, barvrouw en zangeres Riny Reiken is opgegroeid met een familietraditie van eigengemaakte likeuren. In de 35 jaar dat zij met haar team in de Amsterdamse binnenstad het proeflokaal In de Olofspoort dreef, ontwikkelde zij speciale likeuren met bijzondere namen. Begin 2019, na sluiting van het gezellige proeflokaal  In de Olofspoort, is ze zich gaan toeleggen op likorettes, likeuren met een laag alcoholgehalte, die zij u hierbij aanbiedt. Bij de namen van deze gevarieerde likorettes horen haar unieke belevenissen in verhalen. Zo ook dit verhaal over de kunst van het proeven.

Bijzondere momenten worden gevierd met een glaasje erbij. Hartje Mokum presenteert likorettes om tijdens zulke speciale gelegenheden onze overheerlijke drankjes te nuttigen voor de fijnproevers.

Hoe leuk Is het uw relaties, vrienden of familie met een proeverij te laten verrassen in uw eigen vertrouwde omgeving. Wanneer u zich verdiept in de Hartje Mokum verhalen, zult u ook zo uw redenen hebben voor het heffen van een glaasje. De romantische likorettes dragen namen die voor zich spreken en hun oorsprong vinden in waargebeurde verhalen en belevenissen. Laat u inspireren!

Proeven is een ambacht en een kunst, het gebeurt nooit gulzig of gehaast. Onze zintuigen zijn er op toegespitst, gun ze er de tijd voor. De kunst van het genieten geeft vanzelf een feestelijk gevoel, of een moment om met genoegen aan terug te denken. Hoe dit voor elkaar te krijgen, vraagt de open blik van een ontdekkingsreiziger. Neem de tijd, verwonder je, en leer van al het moois dat moedertje natuur geeft.

Neem de kleur van het drankje goed met de ogen op. Houd het glas in de hand omhoog, wieg, wals, schommel het glas onder de neus en snuif de geur op. Neem een slokje, proef het verschil tussen bitter, zoet, zout, zuur op de tong. Geef de smaakpapillen vijf seconden de tijd zich te openen. De smaak kan nu goed worden opgenomen, de hersenen krijgen een sein over smaakbeleving van ruiken en proeven.

Tijdens de sensatie van dit nieuwe proeven kun je er achter komen dat de hersenen aardig voorgeprogrammeerd zijn. Veel invloeden, omgeving en gewoontes zijn er ingeslopen, waardoor het herstel van de beleving meer tijd vergt. Stel dat je jezelf of iemand anders je ooit heeft wijsgemaakt dat iets wel of niet lekker is. Een kleur, reuk of smaak herinnert aan iets (vaak aan je jeugd). Dit geldt niet (meer) voor de fijnproevers die de kunst van het proeven verstaan, oefening baart kunst.

Stap er blanco in, neem de kans, begin opnieuw. Drink water tussen de rondes door om te neutraliseren, de wisseling van smaken goed te kunnen waarnemen. Maak de kunst eigen om soorten schilletjes, pitjes, vruchten, kruiden te ontdekken. Het alcoholpercentage voegt niets toe aan de smaak. Bij de distillatie worden door gisting suikers omgezet in alcohol en koolzuurgas. Alcohol is nuttig om kostbare smaken, vruchten, kruiden en etherische oliën (uit bloemen, vruchten, zaden, schors of wortelen) in te kunnen conserveren. Alcohol is een verdovend middel en werkt op de hersenen.

De drankjes van Hartje Mokum zijn gemaakt op basis van brandewijn. Dit wordt verkregen door destillatie van vloeistoffen waaruit gisting is ontstaan, bijvoorbeeld wijn (likeuren, likorettes), moutwijn (jenevers). Bij minder alcohol kun je echt al goed proeven. Ervaar de prikkels op het puntje van je tong, aan de zijkant, achter in je keel.

Een test: Knijp voor het proeven met je hand even je neus dicht, neem een slokje, open na vijf seconden je neusvleugels. Je zult merken dat je minder proeft met de tong alleen. De vluchtige stoffen die je waarneemt na het openen van de neus, geven een extra dimensie aan de smaak en gaat een wereld open. Het is spannend de soorten te onderscheiden, ze te benoemen en vooral te waarderen en te herkennen.5

Hartje Mokum koestert ambachtelijke recepten en houdt hiermee een rijke traditie van goed proeven in stand. Op die manier kan men hernieuwd leren beoordelen smaak te bepalen. Over smaak valt dan wel niet te twisten, maar heb je ‘m eenmaal te pakken, dan begint de kunst van genieten en is vrije tijd besteding in te vullen met een likorette-proeverij. Verras vrienden, relaties, familie, waarbij u zelf de proeverij als barvrouw-barman geeft.

Veel factoren zijn van invloed op smaakbeleving. Het geeft de dag een extra dimensie. Denk aan een proeverij bij een geboorte, huwelijk, verjaardag, vrijgezellenfeest of jubileum, afscheid, serieuze plechtigheid, een nieuw begin. Tussen de feestdagen door zijn vele andere dagen: maak elke dag tot een feest, geniet van romantische Hartje Mokum likorettes.

00. Uit: Hartje Mokum, Riny Reiken. *Geschiedenis drankje / Kersenbonbon-likorette gaat over Feestdagen. Namen zijn authentiek.