Familietraditie

Het inmaken van eten en drinken gold in onze familie als de gewoonste zaak van de wereld. De (groot)ouders kenden de technieken van het inmaken, wecken, drogen, roken en pekelen. Van alles werd daarvoor gebruikt.  In de boomgaard groeiden en bloeiden fruitbomen en struiken. Het fruit - appels, peren, pruimen, bessen, aardbeien, frambozen - werd door hen zorgvuldig geplukt, gewassen en op traditionele wijze bewaard. Uit restanten van vruchten, ingelegd in brandewijn, ontstond een overheerlijke bowl speciaal voor verjaardagen en Oud- en Nieuwjaarsdag.                                                                                                                               

                           

Ze maakten wijn van verschillende soorten bessen. In een grote kom met inmaakbrandewijn legden ze allerlei soorten appels en een aantal kaneelstokjes. Na rijping ging het mengsel door een zeef en zo ontstond een appel-kaneel distillaat. Oliebollen met krenten of rozijnen en appelflappen bakken ze nog altijd zelf en daar past zo’n heerlijk zelfgemaakt drankje bij. Het hele jaar ging er van alles in de rumtopf.

 

Proeflokaal ‘In de Olofspoort’

 

Gedurende meer dan dertig jaar – van 1988 tot 2019 - was ik uitbaatster van het proeflokaal ‘In de Olofspoort’ voor jenevers & likeuren in de binnenstad van Amsterdam.

De ‘geheime’ recepten uit grootmoeders tijd en de spannende en waargebeurde verhalen in en rond het proeflokaal, brachten mij op het idee zelf mijn Y Hartje liquorettes te gaan maken.

Na verkoop van het proeflokaal verhuisde ik naar Friesland en nam mijn ambachtelijke recepten en producten mee. En draag ze in dit boekje over aan de fijnproevers om ze zelf thuis te maken. Tradities zijn waardevol om door te geven. Is er geen feest, dan maken wij wel een feest!