Handleiding voor de verhouding met fruit uit 35% alcohol:

1 deel suikerstroop - 2 delen sterke drank - 2 tot 4 delen fruit

Glycerol is een toevoeging om liquorette ‘dikker’ te maken; het is kleurloos, reukloos en zoet. Gebruik het matig, slechts 1-2 theelepels.

Verkrijgbaar bij drogist, apotheek, natuurwinkel

 

Verhoudingen, gram per liter

Sinaasappelschil 50/100

Citroenschil 60/250

Bittere sinaasappelschil 2,5 - 50

Rozemarijn 0.5 - 1

Saffraan 0.1 - 0.5

Steranijs 3 – 20

Piment 3 – 6

Gember 1,5 – 12

Kruidnagel 0.6 – 3

Zwarte peper 2 – 24

Kies een sterke drank: brandewijn, jenever of wodka

Voeg ingrediënten toe:

Fruit, noten, bloem, specerijen, kruiden

Maak het fruit schoon, snij het in stukjes, op deze wijze versnelt het extractieproces.

Hak noten en zaden in stukjes.

Laat de drank enige tijd staan, dagelijks schudden is belangrijk.

Laat het geheel trekken, macereren. De vloeistof neemt de smaak en kleur op.

 

Tijdsduur voor macereren: Let op ! Het macereren mag langer, wel geregeld controleren.

Fruit, 1 - 2 weken

Grof gemalen koffiebonen 15 min.

Theeblaadjes 12 uur

Specerijen & cacaopoeder 1 dag - 1 week

Bessen, gedroogd fruit en vanille 1 - 4 weken

Fruitschil van citrusvruchten en gember 2 - 4 weken

Citroengras, chilipeper 2 - 4 weken