Handleiding voor de verhouding met fruit uit 35% alcohol:
1 deel suikerstroop - 2 delen sterke drank - 2 tot 4 delen fruit
Glycerol is een toevoeging om liquorette ‘dikker’ te maken; het is kleurloos, reukloos en zoet. Gebruik het matig, slechts 1-2 theelepels.
Verkrijgbaar bij drogist, apotheek, natuurwinkel
Verhoudingen, gram per liter
Sinaasappelschil 50/100
Citroenschil 60/250
Bittere sinaasappelschil 2,5 - 50
Rozemarijn 0.5 - 1
Saffraan 0.1 - 0.5
Steranijs 3 – 20
Piment 3 – 6
Gember 1,5 – 12
Kruidnagel 0.6 – 3
Zwarte peper 2 – 24
Kies een sterke drank: brandewijn, jenever of wodka
Voeg ingrediënten toe:
Fruit, noten, bloem, specerijen, kruiden
Maak het fruit schoon, snij het in stukjes, op deze wijze versnelt het extractieproces.
Hak noten en zaden in stukjes.
Laat de drank enige tijd staan, dagelijks schudden is belangrijk.
Laat het geheel trekken, macereren. De vloeistof neemt de smaak en kleur op.
Tijdsduur voor macereren: Let op ! Het macereren mag langer, wel geregeld controleren.
Fruit, 1 - 2 weken
Grof gemalen koffiebonen 15 min.
Theeblaadjes 12 uur
Specerijen & cacaopoeder 1 dag - 1 week
Bessen, gedroogd fruit en vanille 1 - 4 weken
Fruitschil van citrusvruchten en gember 2 - 4 weken
Citroengras, chilipeper 2 - 4 weken