Liquorettes & ‘Fruit-quorettes’ maken

 

Je kunt allerlei vruchten ‘op alcohol zetten’. Y Hartje drankjes gebruikt daarvoor het liefst inmaakbrandewijn. De uitkomst, het resultaat, is altijd heel verschillend. Ook worden wel experimenten met wodka of jenever uitgevoerd.

Ga rustig aan de slag en experimenteer. Als je een fruitmix in een rumtopf gebruikt, ontstaan vaak troebele verkleuringen; de vruchten zien er dan wat bleekjes uit.

Het belangrijkst bij het inmaken is uiteraard het alcoholpercentage. Het is raadzaam percentages van 24% of meer te gebruiken. Een gemakkelijk middel om toe te voegen is ethylalcohol (verkrijgbaar bij de slijter en brouwzaken), waarmee je het alcoholpercentage kunt ophogen.

Verwar dit middel niet met de schadelijke methylalcohol die je kunt kopen bij de drogist of apotheek. Gebruik dit nooit, want het middel veroorzaakt ernstige problemen, zoals neurologische afwijkingen.

Uiteraard is het zeven altijd noodzakelijk; gebruik daarvoor een schone, katoenen doek.

Ná het zeven pas de suikerstroop toevoegen.

 

Let goed op de hygiëne

De handen goed wassen, daarna de vruchten heel goed wassen met lauwwarm water.

 

Suggesties met eventuele toevoegingen

Bij aardbeien: vanillestokje, citroen- en sinaasappelschil.

Bij pruimen en perziken (met schil en pit): kaneel.

Bij zwarte bessen: citroen- en sinaasappelschil.

Bij kweeperen: citroen- en sinaasappelschil.

Salie of vlierbloesem: puur, zonder toevoegingen.

Frambozen: worden als verdunde limonadesiroop.

Je kunt smaakmakers toevoegen als: vanille- en kaneelstokje - citroen- en sinaasappelschil

- citroenmelisse - munt - basilicum - lavendel - venkelzaad - steranijs - jeneverbes.

 

Opletten bij koken of pletten

Gepureerde vruchten kunnen pectine afgeven, waardoor gelei ontstaat, zoals bij jam. Pectine is een onderdeel van wanden en cellen van vruchten waardoor klitten, of plakken ontstaat. Voor het maken van diverse soorten jam is deze pectine ook verkrijgbaar in poeder.

Zorg er dus voor dat je de vruchten niet eerst kookt, tenzij het een specifiek recept is, zoals bijvoorbeeld ‘boerenmeisjes, boerenjongens.’

Laat pectine houdende vruchten zoals zwarte bessen, aalbessen, appels, kweeperen het liefst heel.

 

Inmaak

Glazen potten en flessen sparen. Eerst goed schoonmaken in soda, grondig afspoelen en laten uitlekken op een katoenen doek. De ringen van weckpotjes kun je uitkoken in azijnwater. Zo is bij het inmaken en conserveren succes verzekerd.