Berekeningen fruit en alcohol percentages
Berekening 1
100% fruit is 90% vocht
Dus 700 gr. fruit is 630 CC
Voorbeeld:
1 liter alc. 35 %
750 gr. fruit
200 gr. suiker
De som is
1000 (alcohol)
+ 750 gr. fruit
+ 200 gr. suiker
Samen 1950 CC volume
1950 CC volume vermenigvuldigen met alcohol =
1000: delen door 1950 x 35% (68.250 )
1000: delen door 68,250 = 14,65 % alcohol
Berekening 2
Bij 1 kg. vruchten 1 liter alcohol van 40% voegen
+ 200 gram suiker
Wat is dan het alcoholgehalte?
De vruchten bestaan voor 90% uit water.
Het gaat dus over 900 + 200 + 1000 = 2100 totaal
Het alcoholgehalte =
1000 delen door 2100 x 40% = 19% alcohol
Om het alcoholpercentage hoger te krijgen, gebruik je minder vruchten en sterkere alcohol. Het nadeel is dat de smaak zwakker wordt. Laat kruiden en specerijen bij vruchten nooit overheersen.
Om de kleur van de vruchten te behouden, kun je dus een vitamine C pil gebruiken. Breek de pil in vieren. Breng wat water aan de kook mét de vitamine en voeg toe.
Voorbeeld: hoeveel is de aanduiding kubieke centimeter?
200 CC water = 200 cm3 = 0,2 dm3 = 0.2 liter.
Een (goede) maatbeker met verhoudingen is onmisbaar!