Berekeningen fruit en alcohol percentages

Berekening 1

100% fruit is 90% vocht

Dus 700 gr. fruit is 630 CC

 

Voorbeeld:

1 liter alc. 35 %

750 gr. fruit

200 gr. suiker

De som is

1000 (alcohol)

+ 750 gr. fruit

+ 200 gr. suiker

Samen 1950 CC volume

1950 CC volume vermenigvuldigen met alcohol =

1000: delen door 1950 x 35% (68.250 )

1000: delen door 68,250 = 14,65 % alcohol

 

Berekening 2

Bij 1 kg. vruchten 1 liter alcohol van 40% voegen

+ 200 gram suiker

Wat is dan het alcoholgehalte?

De vruchten bestaan voor 90% uit water.

Het gaat dus over 900 + 200 + 1000 = 2100 totaal

Het alcoholgehalte =

1000 delen door 2100 x 40% = 19% alcohol

 

Om het alcoholpercentage hoger te krijgen, gebruik je minder vruchten en sterkere alcohol. Het nadeel is dat de smaak zwakker wordt. Laat kruiden en specerijen bij vruchten nooit overheersen.

Om de kleur van de vruchten te behouden, kun je dus een vitamine C pil gebruiken. Breek de pil in vieren. Breng wat water aan de kook mét de vitamine en voeg toe.

 

Voorbeeld: hoeveel is de aanduiding kubieke centimeter?

200 CC water = 200 cm3 = 0,2 dm3 = 0.2 liter.

Een (goede) maatbeker met verhoudingen is onmisbaar!