Inmaken van voedsel, ter aanvulling
Inmaken gebeurt in potten en glazen. Deze goed schoonmaken en rubber ringen 5 min. uitkoken in azijnwater
Conserveren is het bewaren, je kunt dit doen in bijvoorbeeld olie. Het conserveren kan ook gebeuren door melkgisting; met zout bijv. zuurkool & snijbonen. Micro organismen veranderen in zuur; door het zout kunnen schimmels en gisten niet vermeerderen.
Het inmaken van vis, zoals zalm of forel, kan ook in zout.
De vis wordt dan eerst gemarineerd (ingewreven met kruiden).
Voor een verhaal over conserveren van vlees, zie ‘Familietradities’ (12) www.hartje.frl of www.hartjemokum.nl
Aroma’s ontwikkelen
Dit kan gebeuren door een mengsel op alcohol in te leggen. Zet het daarna wel op een warme plaats.
Drogen van levensmiddelen kan in de zon; het rotting proces stopt (is dus langer houdbaar).
Roken gaat door de hitte heel snel, roken boven vuur; koud roken duurt uren of dagen.
Tip: Kruidenmengsels kun je invriezen in ijsblokhouders.
Trucjes om vers fruit te testen
Het trucje met de kaars kun je toepassen met citroen, sinaasappel- of grapefruitschil, limoen: steek de kaars aan, terwijl je de schil buigt. Door in de schil te knijpen komen etherische oliën vrij. Sprenkel in de richting van de kaars, in de vlam.
Het trucje met suikerklontjes kun je toepassen met een halve citroen. Schuif het vruchtvlees over het klontje. Het vocht zal er in trekken; je kunt eraan ruiken voor de geur en zien hoe kleureigen het sap uit de vrucht is.
Bittere schillen van vruchten kun je raspen, maar niet té klein, want dan ontstaat een jam of gelei. Bij schillen: pak alleen de buitenste schil, snij niet het vruchtvlees mee.
Een leuk trucje is met pap op een schoteltje: Druppel er jodium op. Wordt de pap bruin, dan is het zetmeel versuikerd. Wordt de pap paars of rood, dan is het zetmeel niet versuikerd.
Zetmeel is een koolhydraat, een voedingsstof die energie levert aan het lichaam. In het lichaam wordt het omgezet in glucose.
Wecken
Gekookte vruchten in de weckpot (afkomstig van Johannes Weck) kunnen temperaturen van 90–100 graden bereiken.
Door afsluiting van pot of fles worden micro organismen gedood. Je kunt wecken in/met glas, stenen pot of keramiek.
Wat is wat in een potje jam?
Jam - suiker en gekookte vruchten
Marmelade - jam met stukken vrucht erin
Gelei - van ingedikt vruchtensap
Om in te dikken wordt het geleermiddel geleisuiker gebruikt.
Pectinegehalte verhogen met appelsap of pectinerijke vruchten. Pectine is een vezelsoort, een lange keten van onverteerbare suikers.