Overzicht Y Riny’s recepten op basis van brandewijn
Boerenjongens - Boerenmeisjes - koffie (bonen) - sinaasappel - thee - walnoten - chocolade - citroen - kersen - abrikozen - drop - advocaat.
Passiewijn: drankje op basis van witte wijn
Boerenjongens & boerenmeisjes
Gemaakt van rozijnen en abrikozen. Leuk in cake, op pannenkoek, roomijs of yoghurt. Voor nieuwelingen een reuze traktatie. Men denkt vaak dat de alcohol in de vruchten zit. Daarom lepelde men zich vaak ongewild een beetje teut. Maar de meeste alcohol trekt in de vruchten.
Boerenjongens
500 gr. rozijnen, goed wassen in warm water en laten uitlekken
200 gr. suikerstroop
200 cc. water
5 cm. pijpkaneel
4-6 kruidnagels
½ zakje vanillesuiker
1 liter brandewijn
Kook het water met kaneel en kruidnagels. Voeg de rozijnen erbij, op een zacht vuurtje laten zwellen en daarna eerst afkoelen. Doe de rozijnen in een fles of pot. Roer er koude suikerstroop overheen, roer en giet er als laatste de liter brandewijn overheen.
Boerenmeisjes
500 gr. verse abrikozen, goed wassen en laten uitlekken of:
300 gr. gedroogde abrikozen, wassen in warm water
300 gr. suikerstroop
1 zakje vanillesuiker
1 liter brandewijn
Gedroogde abrikozen 10 min. koken in suikerstroop. Dan 48 uur laten staan. Daarna de brandewijn pas toevoegen. Verse abrikozen 2 min. koken in suikerstroop. Dan 24 uur laten staan en de brandewijn toevoegen. Voor beide kun je 100 gr. water bijvoegen
De bittere pitten van de abrikoos zijn giftig, eet ze niet.
Koffie brandewijn
Gebruik voor 1,5 l. Gebruik voor 0,75 l.
250 gr. donkere basterd suikerstroop 125 gr.
700 ml. water heet maken en gieten over 350 gr.
50 gr. gemalen koffie 25 gr.
1 zakje vanillesuiker ½ zakje
500 ml. brandewijn 250 ml.
4 borrelglaasjes Vieux 2 glaasjes
Vieux 35%, wordt ook wel het Koetsiertje genoemd. Het is een neutrale alcohol met extracten door kleuring en karamel. Het is een imitatie van Franse cognac. Bij cognac worden alleen toegestane druifsoorten toegepast, meestal de Ugni blanc.
Als je de stroop nog moet maken, dan eerst het water aan de kook brengen en inkoken tot stroperigheid. Handiger vooraf te maken.
Een ezelsbruggetje = 1 deel suiker op 2 delen water.
Koffie zetten van de gemalen koffiebonen en alles toevoegen. Als laatste de brandewijn en de vieux toevoegen. Dan goed afkoelen, het is direct drinkbaar.
Sinaasappel met koffiebonen
Gebruik 0.75 liter inmaak brandewijn van minimaal 24% alc.
Prik met een houten prikker in één onbespoten sinaasappel en vul deze met 43-50 stuks koffiebonen. Doe dit snel, in verband met het vrucht-vocht verlies.
Laat de koffiebonen 3 weken in een weckpot staan en je ziet de kleur langzaam veranderen. Af en toe proeven is geregeld nodig voor de beoordeling. Daarna kun je de weckpot beter snel sluiten.
Ben je tevreden over het resultaat en over de smaak?
Dan kun je de vloeistof gaan zeven door een katoenen doek.
Een 1.0 literfles mét schroefdop is daarvoor het handigst.
Giet de vloeistof in de fles, gooi restanten van de vrucht weg.
Voeg een zakje vanillesuiker toe, daarna goed schudden.
Voeg 4 eetlepels honing en 100 cl. suikerstroop of zoetstof toe.
Opnieuw schudden. Daarna bewaren op een koele, donkere plaats.
Je kúnt evt. een kruidnagel toevoegen; kruidnagel is een uitgesproken specifieke smaak, waar je van moet houden.
Na een weekje kun je dit recept proeven