Thee brandewijn

De thee mix voor dit recept laat je van tevoren 12 uur trekken.

Een overheerlijke mix kun je maken van: framboos, kers, braam, vlierbes, krent, hibiscus, druiven. Dit alles plus 2 afgestreken theelepeltjes rooibos thee.

Laat deze mix in 0.4 l. brandewijn rusten. Daarna schudden en 12 uur laten trekken, dit heet macereren. Indien nodig kun je zeven door een doek.

Tip: Een professionele theezeef aanschaffen, dat scheelt veel tijd. Giet de vloeistof in een halve literfles en vul de pot aan met: 100 cl. suikerstroop en 4 eetlepels honing.

Tip: Je kunt zelf ook theezakjes maken en er in hangen aan een touwtje/draad.

Brandewijn geeft extra smaak door de perzikpit. De basis jenever is hiervoor niet geschikt, in verband met de granen. Je kunt dit recept wel maken van wodka op aardappelbasis. Dit recept is goed voor 0.5 l. thee brandewijn.

 

Walnoten stroop en/of andere ‘natte’ noten.

Gebruik 0.75 liter inmaak brandewijn van min. 24% alc.

100 gr. gepelde, ‘natte’ walnoten hakken; zet ze daarna 2 weken in zon,

samen met 1/2 kaneelpijpje en 1 kruidnagel.

Daarna filteren en toevoegen:

150 cl. bruine suikerstroop

4 borrelglaasjes vieux

Om de likeur op smaak te brengen, kun je 100 gr. sukrin caramel bijvoegen en goed schudden. Let op: Deze drank is maar 2 weken houdbaar.

 

Chocolade

Gebruik 0.75 liter inmaak brandewijn van min. 24% alc.

0.60 cl. suikerstroop van bruine suiker.

1 theelepel citroensap

200 gr. cacaopoeder

5 dl. vieux

 

Citroen liquorette

Gebruik 0.75 liter inmaak brandewijn van min. 24% alc.

6 citroenen

0,60 cl. suikerstroop

Maak de citroenen goed schoon met een borsteltje en warm water. Schil ze goed met een dunschiller. Laat de schillen minimaal 2-3 weken in een weckpot staan en je ziet de kleur langzaam veranderen. Plaats de weckpot op een donkere, koele plek. Om de dag even goed schudden. Filter de vloeistof en meng vervolgens met de suikerstroop. Giet in een fles, daarna meteen in de koeling plaatsen, klaar om te serveren

 

Kersen inmaken

Gebruik 0.75 liter inmaak brandewijn van min. 24% alc.

200 gr. stevige kersen

100 cl. suikerstroop

1 kaneelpijpje

1 hele kruidnagel

½ sinaasappelschil

Kersen wassen, drogen en ontpitten Dan de kersen aanvullen met de suikerstroop, kruidnagel, kaneelpijpje en sinaasappelschil en een paar stuk geslagen kersenpitten.

Dit alles in een 1,5 l. inmaakpot, daarna meteen de brandewijn er op schenken.

De kersen moeten min. 2 cm. onder de vloeistof staan. Dan de pot afsluiten en 6-8 weken laten staan. Elke week even schudden. Daarna zeven en in schoongemaakte flessen gieten.

Laat de kersenbrandewijn ong. 4 weken staan; af en toe schudden is noodzakelijk.

 

Abrikozen

Abrikozenpitten na het eten niet weggooien, want ze zijn te gebruiken voor dit recept, maar nogmaals: de pitten zijn giftig om te eten!

Gebruik 0.75 liter inmaak brandewijn van min. 24% alc.

10 abrikozenpitten

0.60 cl. suikerstroop

Stamp de pitten stuk en doe ze in een pot.

Doe dan de brandewijn erbij en laat 6 weken trekken.

Daarna kun je filteren en suikerstroop toevoegen.

Laat een aantal weken rusten en dan kun je proeven.

Tevreden met het resultaat? Dan is het tijd om te bottelen.

 

Drop

Gebruik 0,4 liter inmaak brandewijn van min. 24%. Schenk het in een flesje. Daarin kun je 25 salmiakstaafjes laten smelten.

30 druppels zoetstof

5 eetlepels honing

0.50 cl. suikerstroop

 

Advocaat

8 eierdooiers

1 vanillestokje      

200 gram suiker    

200 ml. Rum  

350 gr. slagroom                                                                                                                                                           

     Doe 8 eierdooiers in een schaal (gescheiden van eiwit). Voeg daarbij de suiker en schraap het merg uit het vanillestokje.

    Klop de suiker en de dooiers tot 62 C. tot het schuimig wordt.

    Het pasteuriseert dan (bacteriën worden vernietigd). Doe dit au bain-marie.

    Voeg de rum en room toe en roer ongeveer 4 à 5 min.

Laat het product eerst goed afkoelen om te verdikken. Plaats de kom met inhoud in een waterbak. Giet daarna de advocaat in een handige fles. Serveer de advocaat met een toefje vers geklopte slagroom.

De advocaat is dan min. een week houdbaar in de koelkast.        

 

Passiewijn (voor feestjes)

1 fles witte wijn

1 passievrucht. Gebruik de helft van de pulp van deze heerlijke oranje vrucht met harde, brosse schil. (In de Zuid-Amerikaanse passievrucht zit een soort netje met grijze pitten massa). Doe de pulp in een koffiefilter.

Giet de wijn erover, de smaak wordt exotisch. Drink het nog dezelfde dag met je vrienden.

Let op: dit passiewijn drankje kun je niet bewaren.