Familietraditie recepten
Mijn liefde voor het maken van likorettes is onlosmakelijk verbonden met familietradities. Het zijn de (over) grootouders en ouders die hun gebruiken doorgeven aan volgende generaties. Zo ook aan mij. 

Het inmaken van eten en drinken gold in onze familie als de gewoonste zaak van de wereld en van alles werd daarvoor gebruikt. Zij kenden de technieken van het inmaken, wecken, drogen, roken en pekelen. En het was altijd gezellig als het borreluurtje aanving; op jonge leeftijd kregen wij kinderen al advocaat met vers geklopte slagroom.      

In de boomgaard groeiden en bloeiden allerlei fruitbomen en struiken. Het fruit, de appels, peren, pruimen, bessen, aardbeien en frambozen werd met grote zorgvuldigheid geplukt, gewassen en op traditionele wijze bewaard. Uit restanten van vruchten, ingelegd in brandewijn, ontstond een overheerlijke bowl speciaal voor verjaardagen en Oud- en Nieuwjaarsdag. En van verschillende soorten rode bessen maakten ze wijn. In een grote kom met inmaakbrandewijn legden ze allerlei soorten appels en een aantal kaneelstokjes. Na rijping ging het mengsel door een zeef en zo ontstond een appel-kaneel distillaat. Oliebollen met krenten of rozijnen en appelflappen bakken ze nog altijd zelf en daar past zo’n heerlijk zelfgemaakt drankje bij. Het hele jaar ging er van alles in de rumtopf

frl
Foto : overgrootouders 

Tradities zijn waardevol om door te geven, Is er geen feest, dan maken wij wel een feest.

frl
Foto : overgrootouders