Wat heb je nodig om te proeven?
Abrikozen, rozijnen, citroen, sinaasappel, koffie, fruit, abrikozen, brandewijn, suikerstroop, honing, suiker, vanillesuiker, kruidnagel, kaneelpijpjes, zoetstof en koffiebonen.
Toevoegingen: vieux, wodka, jenever, wijn, evt. cognac.
Benodigdheden om aan de slag te gaan
Etiketten - kaartjes - stickers premium flesjes - weckpotjes elastiekjes - sluiters (doppen- deksels) werklijstjes – pennen lege flesjes - bakjes - specerijen suikerstroop – koffieketel filterzakjes - fluitketel – mesjes lekzeefjes – trechter - vijzel blender - spatels - lepeltjes prikkers -vorkjes - snijplankjes trechter -rasp – suikertang en diverse maatbekers.
Toevoegingen: Etherische olie, essences (halffabricaten), extracties, specerijen.
Geurtest met vanillesuiker
Doe de test met vanillesuiker: zet de suikersoort klaar in een bakje. Knijp dan je neus dicht en neem een beetje vanillesuiker op de tong. Houd je neus dicht; je kunt nu enkel zoet, bitter, zuur, zout proeven.
Pas als je de neusvleugels weer opent, zul je de geur van vanillesuiker ontdekken. Vanillesuiker is zoet. Het zal geraden worden, maar niet meteen bij iedereen.
Zonder neus, zonder geur kunnen we niets proeven (al denken we van wel). Ruik altijd eerst aan alles wat je eet of drinkt; de neus heeft een beschermende functie.
Techniek van proeven, smaak & geur liquorettes*
Om de smaak te kunnen waarnemen moet je goed proeven. Dit gaat het beste als de drank op kamertemperatuur is.
Bekijk eerst de kleur en laat die goed inwerken. Wals met het glas om de geur waar te nemen. Terwijl je draait met het glas, wals je de geur los, dus meteen de neus boven het glas plaatsen.
Raak je ervan bewust. Of doe deze test eens blind bij iemand anders, het resultaat is verbluffend: neem de tijd en gebruik de zintuigen volop, genieten is kunst.
Neutraliseer tussendoor met brood, crackers of slokjes water. Neem steeds even grote/kleine slokjes, slik beslist niet meteen alles door.
Voor het verdunnen van speeksel - nodig bij proeven - neem nipjes. Laat de drank door de hele mond rollen en let goed op. Een tweede slok zal minder prikken/prikkelen, neem vooral de tijd om te wennen.
Let op: met de tong kun je zoet, zuur, bitter, zout proeven. Je proeft een palet van smaken, let goed op de smaak achter in je keel.
Klaar voor de afdronk. Zo heet dit in vaktermen, je proeft de sensatie.
Ik vergelijk smaakpapillen in de mond wel als bloemen voor het oog; we hebben er vele op en rond de tong. Laat de drank door de mond rollen, slik de drank pas na 6 sec. door. De papillen openen zich als een bloem en kunnen na het openen beter waarnemen. Neem de tijd.
Het suikergehalte kun je controleren naar gelang het aan het glas blijft plakken. Loopt de suiker bij het scheefhouden van het glas langzaam terug, dan is de drank erg zoet.
Suiker is verslavend. Het voordeel van zelf maken is dat je evt. zoetstof kunt gebruiken.
Stinkt de drank? Dit kunnen ‘foezels’ zijn: oplosbare, slechte alcohol. Op de drank zie je dan een dun laagje, de foezelolie.
Drink met mate. Alcohol drink je met mate: de lever zet alcohol om in water en koolzuurgas. De lever kan per uur 1 glas wijn, bier, cognac etc.afbreken. Bij overbelasting krijgt men ontstekingen of verschrompeling van de lever.